Här visar vi en del av allt spännande som vi i klass 3B på Flyingeskolan gör på dagarna.
söndag 26 oktober 2014
Spågumman
Vi arbetar med läsförståelsematerialet "En läsande klass". Vi tar hjälp av vår spågumma för att förutspå vad texten kommer att handla om.
Vi använder olika strategier för att förstå vad en text handlar om när vi läser. Vi förutspår med hjälp av bilder, bildtexter, egna erfarenheter osv. Det är spågumman som hjälper oss i detta. Vi skapar inre bilder när vi läser och då är det konstnären som är med oss. Vi sammanfattar textinnehållet och tar hjälp av cowboyen som fångar in handlingen med sitt lasso. Vi använder detektiven när vi vill ha reda på svåra ord och nya begrepp och vi har vår reporter som ställer frågor på texten. Det kan vara frågor både direkt på texten, frågor mellan raderna och frågor bortom raderna där vi måste använda våra egna erfarenheter och tolka fram ett svar. Puh! Tur att vi har våra läsfixarfigurer som hjälper oss.
Tallinjen
Men oj, vad har hänt här? Det ser lite trångt ut mellan talen på tallinjen. - Prova igen barnen! |
Så där ja! Nu ser det bättre ut. |
Våra sinnen
Vi kan numera allt om våra sinnen. Vi har luktat, smakat, känt, sett på synvillor och lyssnat efter ljud i våra burktelefoner.
Läskompisar!
Varje dag har vi parläsning för en läskompis. För att bli en god läsare och kunna läsa med flyt, inlevelse och lagom tempo behöver man förstås träna. Den träningen handlar om att läsa högt för någon som lyssnar och hjälper till när det behövs. Det är då som läskompisen är bra att ha!
Hårda och mjuka vokaler
Vad har man för nytta av att veta vilka vokaler som är hårda och vilka som är mjuka?
Jo, framför hård vokal stavas j-ljudet för det mesta med j och framför mjuk vokal stavas j-ljudet med g.
Tyvärr finns det sällan regler som håller i alla lägen, därför måste vi lära oss att framför ä så stavas j-ljudet med j.
Vi jämför omkretser
Hur gör vi enklast om vi vill jämföra omkretsen på två trianglar? Jo, vi tar isär sidorna och lägger dem på rad intill varandra. Smart va?
Djur i naturlig storlek
Vi tränar oss på att mäta. Vi passar på när solen skiner så vi kan ha lektion ute. Vi mäter och ritar stora djur i naturlig storlek. Häftigt! 30 meter blåval och 12 meter giraff är fångade på bild. Håll till godo!
Omkrets
Vi undersöker om figurer med olika form kan ha samma omkrets. Vad kom vi fram till? Jo, olika figurer kan ha samma omkrets.
lördag 11 oktober 2014
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)